Noutati

Tânără maghiară, mesaj pentru conaționalii săi: Nu cunoști româna? Păi mută-te-n Ungaria, ungure!

loading...

Mesajul unei tinere din România de origine maghiară a devenit viral pe Facebook, datorită îndemnului pe care l-a transmis conaționalilor săi care trăiesc in Romania.
„Va rog sa ma iertati anticipat. Numele meu de familie este Gecse, si imi permit sa-mi exprim o parere fara a fi banuita de xenofobie. Ca eu insami sunt direct bozgoroaica. Tata-i ungur, si cu parintii lui (Dumnezeu sa-i odihneasca) – vorbea doar ungureste.

La noi acasa s-a vorbit romana pe principiul in aceasta tara traim, aceasta limba trebe invatata dumnezeiește. Scoala, munca, viata sociala, alea-alea.
Tata, ungur cum e el – a terminat (cu 10 cred) o facultate grea la vremea aia Politehnica , ru am trait si-n alte tari. In Grecia, si-n Spania.
In Spania exista comunitati solide de romani. Care vorbesc spaniola peste tot. Din simplul motiv ca au ales de buna-voie si nesiliti de nimeni – sa traiasca in acea tara.
In Grecia, tara preponderent axata pe turism, toate pancartele localitatilor sunt srise in greaca. Cu literele lor.
Tara lor – literele lor. Seamana cu niste manuscrise biblice, dar asta e. Uite ca tot au turisti.

loading...

Eu am lucrat la un resort care avea un contract exclusivist cu britanici. Lumea mea, ca engleza pentru mine-i ca romana , mai mult, sefii mei o familie de greci cumsecade au trait mare parte a vietii lor in Australia , vorbeau o australiana curata, fara accent grecesc și stiu ce zic, ca la engleza-s as am admirat asta la ei mai mult decat la oricine altcineva. Pentru ca stiu ca grecii sunt fanatici naționaliști , Elenica e iubrea lor eterna.
N-am avut absolut nicio problema in comunicare, nici cu sefii mei, nici cu clientii care erau britanici nici pe la vreun magazin sau vreo terasa. Caci toata zona era destinata turistilor dar totusi, am invatat greaca, cat sa port conversatii in fraze simple și greaca este o limba grea , de ce am facut asta? Din drag si respect fata de oamenii care m-au primit in familia lor ca pe cineva apropiat, si fata de tara care ma gazduia cu atata ospitalitate.
In tara lor am dorit sa pot vorbi limba lor și-am reusit. Desi, am locuit acolo doar un an, nu toata viata.
Ce vreau sa zic: Indiferent de numarul de locuitori care vorbesc matern alta limba aceasta este o tara in care se vorbeste si se scrie limba romana caci e Romania , asa cum in Italia – totul e pe italiana, in Spania – spaniola, Franta franceza, etc….. Toate tarile au in sanul lor si oameni de alte nationalitati. Care, daca aleg sa traiasca in acele tari se conformeaza. First of all INVATA LIMBA.
Ca sa poata face scoli, sa poata munci, sa-si poata face cumparaturile, sau controale medicale.
Nu inteleg si nici nu doresc sa am intelegere pentru cei care doresc sa se simta ca-n Ungaria – in ROMANIA.
De ce? E departe Ungaria?
Nu te poti muta in tara a carei limba e singura in care doresti sa vorbesti? Pe bune? Nu cunosti limba romana desi te-ai nascut in ROMANIA? Ai nevoie de inscriptionari in maghiara si de functionari publici care sa-ti vorbeasca tie limba? Pai muta-te-n Ungaria, ungure! Ca-i langa noi, nu calatoresti peste ocean, si nu te tine nimeni prizonier aici.
Vezi ca pe la Szeged sunt case ieftine, mai ieftine ca-n Romania.
Chiar atat de josnici sa fim, sa ajungem sa facem negot cu identitatea unei tari?…”.
Preluat de la AllforRomania.ro

Comment here