O intoleranță alimentară este o reacție adversă a organismului la anumite alimente. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alergiile alimentare, această reacție nu depinde de activarea anormală a sistemului imunitar cu anticorpii săi. Mai mult, este mai puțin severă, apare treptat și este proporțională cu cantitatea de alimente care este ingerată (aproape ca și cum organismul ar fi „intoxicat”). Prin urmare, putem lua în considerare ointoleranță alimentară, cum ar fi o stare de rău declanșată de ingestia anumitor alimente, chiar și în uz curent, cum ar fi grâul, produsele lactate și ouăle.

Intoleranță la mâncare. Tulburările pe care le provoacă

Există diferite tipuri de intoleranțe alimentare. Acele enzimatice sunt determinate de incapacitatea de a metaboliza unele componente ale alimentelor. Cea mai frecventă intoleranță enzimatică este cea a lactozei conținute în lapte. Aditivii alimentari sunt, de asemenea, adesea implicați în fenomenele de intoleranță alimentară. Probabil, există o predispoziție la intoleranțe transmise prin moștenire, cu toate acestea pot contribui și alți factori, cum ar fi boli, stres, alimentație dezechilibrată și alterări ale florei bacteriene intestinale.
Intoleranțe alimentare pot provoca diverse tulburări recurente și persistente, în special gastro-intestinale, dermatologice sau respiratorii. Spre deosebire de alergii, simptomele nu apar violent imediat. Dar ele pot apărea în timp. În ceea ce privește sistemul digestiv, pot apărea balonări abdominale, flatulență, afte, pierderea poftei de mâncare sau apetit excesiv, greață, constipație sau diaree și digestie prelungită sau dificilă. În plus, intoleranțele alimentare pot provoca retenție de apă, modificări bruște de greutate, hiperaciditate, gastrită, sindrom de colon iritabil sau colită.
Printre manifestările respiratorii ale intoleranțelor alimentare se remarcă răceli și alte infecții recurente ale căilor respiratorii. Din punct de vedere dermatologic, pot apărea dermatită, urticarie, acnee și alte erupții cutanate. În plus, pot apărea amețeli, cefalee, somnolență, oboseală cronică, anxietate, insomnie și forme ușoare de depresie.
În cazul intoleranțelor alimentare saueste necesar să eliminați timp de câteva luni, sub supraveghere medicală, alimentele responsabile de tulburare, înlocuindu-le cu altele capabile să satisfacă nevoile nutriționale ale organismului. După perioada de abstinență, puteți încerca să reintroduceți treptat aceste alimente în dietă. O dietă concepută în acest fel poate duce la o remisiune a simptomelor asupra organismului de intoleranțe și duce la o reducere a greutății în câteva luni.

Cumpara pe situl ufficial Metform

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here